A plazmavágó berendezés két kategóriája létezik. Az első a plazmasugaras vágás, a második és elterjedtebb pedig a plazmaívvel történő vágás. A plazmavágás utóbbi eljárása során az ív akkor alakul ki, ha az elektródától azt elvágják.
Vezető tulajdonsággal rendelkezik a plazmavágó berendezés. Az anód felé elektromos áram folyik. Az energiát, ami a megolvasztáshoz szükséges, a plazmasugár és a villamos ív kettősége teszi lehetővé.

A plazmavágó berendezés előnye, hogy olyan anyagok esetében alkalmazható, amely rendelkezik elektromos vezetőképességgel. A plazmavágó berendezések technológiája ezen felül kitűnően működik. Vastag és erősen ötvözött acél vagy alumínium lemezek vágásakor egyaránt. A plazmavágó berendezés és annak eljárásával probléma nélkül vághatunk el akár 160 mm-es vastagságú táblalemezeket is.

A plazmavágás bizonyos esetekben hátrányokkal járhat. A vágás során hő bevitel történik. Ez megváltoztathatja az anyag szerkezetét. Ez akár vetemedéshez is vezethet. Ezekből az okokból kifolyólag nem ajánlott precíz vágásokhoz.

A plazmavágó berendezéseknél és a plazmavágásnál nincs oxidálás. Az anyagot tized mm2 felületre koncentrált, nagyenergiájú plazma mindössze megolvasztja. A nagysebességű plazmasugár a vágatból eltávolítja az olvadékot. A gáz áramlási sebességét a plazma teljesítményével és a fókuszfolt ármérőjével összehangolva kell szabályozni. Így sima felületű vágatot kapunk.

A haladási sebesség nagy. A plazmavágó berendezések és azok sugarainak széle utáni légáram intenzíven hűt. A plazma hatása nem terjed lényegesen túl a fókuszfolt átmérőjénél. Az anyag belsejében semmilyen elváltozásra nem kell számítani nem úgy, mint a lángvágásnál, ahol túlnyomórészt fémeket vágnak. A plazmavágás alkalmas egyéb anyagok vágására: Al2O3 és egyéb kerámiák, üveg, kvarc stb.

Alacsonyabb teljesítményű és kis átmérőjű foltra fókuszált plazmával elektronikus eszközök vágása is lehetséges.
Könnyen oxidálódó anyagok, mint például a fémek vágása esetén az Ar-ba célszerű H2 gázt is hozzá keverni.

A fémek közül az Al is kiválóan vágható. A hagyományos technikával közismerten nehéz a feladat. Alkalmazásának nagy előnye, hogy lemezkötegek is vághatók. Hézagmentesen fektethetők egymásra anélkül, hogy a vágatok szélei összehegednének. Az acélszerkezetek technológiájában előnyösen használható azon formák kivágására, melyek összehegesztése is plazmatechnikával történik. A vágat falának simasága és pontossága miatt. A nagyobb méretű alkatrészek vágásának két változata használatos. Az egyik plazmasugaras a másik plazmaíves. A sugaras plazmatron segítségével történik, az ívesnél az anód szerepét a munkadarab tölti be.

Plazmavágókat ide kattintva találhatsz.