A zárnyitást igénybe vevő személyek leggyakrabban az elromlott zár, a zárba tölt kulcs és a kizáródás problémájával találják szembe magukat. Vegyük sorba az eseteket. Elmondjuk mi a teendő ilyen helyzetekben.

A zárba több okból is bele törhet a kulcs. Az akadozó, rosszul működő zárszerkezet, régi elkopott kulcs vagy a szoruló ajtó egyaránt okozhat problémát. A megoldás a sérülés mértékétől függ. Ha a kulcs feje törik le, az a szerencsésebb eset. Ha a tollvég törik le, a pótkulcs segítségével vagy valamilyen alkalmas eszközzel egyszerűen kipiszkálható. Ebben az esetben a fúrás elkerülhető. Ha a tollvég beleszorul, és a lamella elgörbül a fúrás elengedhetetlen.

A filmekben oly gyakori jelenet, amikor valaki kizárja magát lakásából. Ilyenkor jóízűen nevetünk. Azonban ha mi kerülünk ilyen helyzetbe a mosoly nem túl őszinte az arcunkon. A huzat elég humoros dolgokra képes. Ez azoknál az ajtóknál jelent gondot, ahol kívülről egy gomb fogó van. A szakemberek ilyenkor szakszerű és könnyed mozdulatokkal nyitják ki ajtónkat úgy, hogy szerkezete ne sérüljön. Ha eszünkbe jutna, hogy magunk nyissuk ki, gyorsan felejtsük el.

Elromlott zár esetén, két helyen is állhatunk. Ajtón belül és azon kívül. Egyik eset sem túl jó. Amennyiben az ajtó csukva van a fúrás elkerülhetetlen. A szakemberek tudják, hogy kell a fúrást elvégezni, hogy semmi se sérüljön a záron kívül. Otthoni szerelés nem ajánlott, mert az ajtót megsértve annak ára az egekbe szökhet.
Bármelyik eset is álljon fenn, külön felhívjuk mindenki figyelmét, hogy szakembert hívjanak.

Az esetek többségében, minket már csak akkor hívnak, ha minden lehetséges nyitási módszerrel megpróbálkoztak. A kár ilyenkor minden esetben sokkal nagyobb a költséggel együtt.