Betörés utáni helyreállítás. Ez az a dolog, amivel senki sem szeretne szembesülni. Bármennyire is szeretnénk elkerülni, hogy illetéktelen személyek hatoljanak be tulajdonunkba, sajnos egyre gyakrabban fordul elő a mai világban. Ehhez a magas számú munkanélküliség is nagyban hozzájárult. A lebukás esélye és a büntetés nagysága igen magas, ám ez még sem tántorítja el a rablásra vetemedőket szándékuktól.

Ha a nem kívánt vendég mégis nálunk járt, célszerű a rendőrség mellett szakemberhez fordulni. Fontos megjegyezni, hogy se a zárhoz sem a lakásban ne nyúljunk semmihez a rendőrség kiérkezéséig. Ez azért nagyon fontos, hogy a tárgyakhoz és legfőképp az ajtóhoz érve ne tüntessünk el fontos bizonyítékokat. Bizonyítékok hiányában a legkevesebb esély van rá, hogy a rablót elkapják.

A másik nagyon fontos dolog a biztosító. Ha lakásunk és vagyontárgyaink be voltak biztosítva, akkor kicsit megkönnyebbülhetünk. A biztosító azonban csak a nyomozás után és annak lezárásával fog fizetni. Ezért nagyon fontos mindig bejelenteni az esetet és vizsgálatot indítani. Nehogy úgy járjunk, hogy megfosztottak minket és a biztosító sem fizet.

Általában egy betörést követően ébredünk rá, hogy a biztonságosnak hitt ajtóink, záraink feltörése gyerekjáték, azok nem nyújtanak számunkra megfelelő védelmet. Érdemes a betörés után a zárszerelőkkel konzultálni, melyek azok a biztonsági zárak és felszerelések, melyek megvédhetik tulajdonunkat egy újabb kellemetlen személytől. Napjaink előnye, hogy nem csak a betörési technikákat fejlesztették tökéletesre, hanem a védelmi felszereléseket is. Egy biztonsági zár, ajtó rács, vagy egy riasztó rendszer már önmagában is nagy biztonságot nyújt. Egy nagyon egyszerű dolog, ami sokaknak nem jut eszébe egy mozgást érzékelő lámpa. De a legjobb dolog, hogy ne törjenek be hozzánk, egy jó szomszéd, aki mindig éber.

A XXI. Századnak rengeteg előnye van, mint például az internet. Szeretjük megosztani közösségi oldalakon barátainkkal, ismerőseinkkel hova utazunk hétvégén pihenni. Igen ám, csak senki nem gondol ilyenkor arra, hogy ezt más is olvashatja. És olvassa is. Mert ahogy fejlődött a tudomány, úgy a betörők észjárása is. A közösségi oldalakon kifigyelik a gyanútlan áldozatot, majd meglepetéssel várják haza. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy senki ne ossza meg hova utaznak és mennyi időre. De ha mégis ezt teszi, utazás előtt győződjön meg róla, hogy biztonságos a zárja és van legalább egy szomszéd, aki ránéz lakásunkra.

Érdemes tehát megelőzni ez esetleges kellemetlenséget és utána járni, milyen eszközökkel tehetjük biztonságosabbá életünket.