Miért használjunk homlokzati vagyis kültéri falfestéket?

Ha Önnek fontos, hogy háza külső védelme, ápoltsága és esztétikuma hosszú távon megmaradjon, akkor csak a szükséges javítások és szintbeli különbségek kiegyenlítése után kerüljön sor a homlokzatok lefestésére, kültéri és homlokzati falfestékkel. Ma már rengeteg derűs szín közül választhat, amelyek nemcsak egyedülállóan szép külsőt kölcsönöznek majd az épületnek, hanem megvédik a környezet károsító hatásaival szemben is, így a homlokzati felületek akár több évig is megőrzik hibátlan külsejüket.

Mire ügyeljünk a kültéri falfesték kiválasztása során?

A kültéri falfesték kiválasztásánál mindig gondoljon arra, hogy a homlokzati festés legfontosabb funkciója nem más, mint a teljes épületszerkezet nedvességtől való külső védelme. Amennyiben ez a védelem nem kifogástalan, esőzéskor a különféle savas anyagok a vízzel vegyülve könnyedén bejuthatnak a falszerkezetbe, ahol kifejthetik károsító hatásukat. Ha ez megtörténik, már nem kell sok időnek eltelnie és megjelennek a felületi elváltozások, úgy mint a fal felszínének felhólyagosodása.

Amit jó tudni a kültéri falfestékekről

Érdemes figyelembe venni, hogy a kültéri falfestékek óhatatlanul átengedik a csapadék egy részét, tehát némi nedvesség mindenképpen bejut a falszerkezetbe. Ennek köszönhetően kiemelkedő szerepük van abban, hogy milyen mértékű a falfelületek nedvességtartalma. Az ideális kültéri falfesték, egy esőzés esetén csak kevés vizet enged át, majd a csapadék megszűnését követően képes mihamarabb kiszáradni. Fontos tulajdonsága ugyanakkor az is, hogy a jó minőségű kültéri falfesték, a száraz és egyben meleg napokon az épület belső nedvességét átereszti, ezzel megakadályozza, hogy a belső térben magas páratartalom alakulhasson ki.

Ha egy felület hosszú távon nedves marad, akkor a levegőben lévő szennyezőanyagok, por formájában könnyedén megtapadnak rajta. Az így kialakuló porréteg még inkább magába szívja a levegőben lévő párát és a festékbevonat rohamos ütemben bomlásnak indul, amivel megkezdődik a bevonó adalékanyagainak krétásodása. Ennek következtében sajnos elkerülhetetlen, hogy időről-időre minden homlokzati bevonatot fel kell újítani. A legcélszerűbb, ha figyelemmel kísérjük a felületet állagának változását és még a krétásodás folyamatának beindulása előtt megkezdjük a tatarozást.

Kültéri falfesték

Kültéri falfesték

Meszes kültéri falfestékek

Ha olyan homlokzati festéket keres, amit Ön egyedül, könnyedén, különféle speciális szerszámok beszerzése nélkül felvihet a falra, akkor a lehető legjobb választás a meszes kültéri falfesték. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy a választott szín hosszú távon is szép marad, nehezen kopik, jól fed, nagymértékben taszítja a vizet és mindemellett környezetbarát is. Ugyanakkor hátránya az, hogy csak olyan helyen használható, ahol a falszerkezet nedvesség elleni szigetelése kifogástalan, mert meglehetősen magas a páradiffúziós ellenállása. Emellett ügyelni kell arra is, hogy csak +5°C feletti időben vihető fel, mert könnyen megfagyhat.

Szilikát alapú kültéri falfestékek

Amennyiben dekoratív módon szeretné megóvni klasszikus és könnyű ásványi anyagokból álló, új vagy akár régi vakolatát, akkor válasszon szilikát alapú kültéri falfestéket. Mivel ez a festék a felvitel után vegyi útón köt meg, így hosszú távon biztosít magas fokú védelmet az időjárás viszontagságaival szemben. Előnyös tulajdonságai közé sorolható még, hogy magas fokú páraáteresztő képességgel bír. Ügyelni kell arra, hogy csak megfelelő alapozás után szabad felvinni a homlokzatra, mert később már nehezen javítható, valamint gipszes és akrilos felületeken nem használható. Viszonylag alacsony árfekvésének köszönhető, hogy előszeretettel használják műemlékek megóvásánál, de egyre gyakrabban előfordul az épület-felújításoknál is.

Szilikon bázisú homlokzati falfestékek

Ha Ön, épületfizikai szempontból a legjobb tulajdonságokkal bíró kültéri falfestéket keresi, akkor a lehető legjobb választás a vizes alapú, szilikongyanta kötőanyagának köszönhetően, az alaphoz rendkívül jól tapadó szilikonfesték. Ez a típus nyújtja a leghatékonyabb védelmet a környezetkárosító hatásokkal szemben, mert rendkívül vízálló, de ugyanakkor könnyedén átereszti a belső páratartalmat és mindemellett a nap sugarai csak kis mértékben tudják károsítani, ezért jól tartja a színét, nehezen fakul meg.

További információkat a hőszigetelő homlokzatfestékről itt találhatsz >>